Mar 16, 2014

Homemade Mayo


Making mayonnaise at home is very easy and takes less 10 minutes to prepare. Making your own mayo is a much healthier option since it will save you from all the preservatives and other chemicals used in store bought mayo.
 
Майонез в домашних условиях можно приготовить легко и быстро, буквально за минут 10. Он получается легким и нежным и, что самое главное, без всяких вредных добавок в отличие от покупного

Ingredients (4 portions):

1 egg yolk
1 tbsp strong mustard (for example, Dijon mustard)
1/2 tsp of vinegar
about 1/3 cup + 1 tbsp cup non-flavored vegetable oil
salt and pepper, to taste

Directions:
  1. All the ingredients have to be at room temperature. 
  2. In a small bowl, mix together egg yolk, salt, pepper, mustard, and vinegar. 
  3. The next step is very important. Beat the mixture while adding oil little by little: start with only a few drops and make sure that the oil blends in well with the mixture forming a nice uniform emulsion at all times. After that you will notice that the mayonnaise will gradually start to thicken. Keep on adding (pouring gradually!) the oil while constantly beating, until you’ve reached the desired consistency. If you feel that your mayo became too thick, you can add a bit of water to dilute it. 
  4. Place a readymade mayo in a jar, close tightly with a cap and let it cool in the refrigerator. You can store your homemade mayo for no more than a week (and not past expiration day of the eggs).

You can also flavor your mayonnaise by adding some herbs or spices. With a little bit of experimenting you can get really interesting combinations. For example, by adding some garlic into your mayo, you will make a perfect sauce for meat dishes, as well as a perfect spread for toasts and baguettes. You can also try adding some herbs, like chopped chives or parsley, or a few drops of freshly squeezed lemon juice, which will go perfectly with fish. You can also add some chopped olives and you will have a delicious potato sauce. 


Домашний майонез

Ингредиенты:
 
1
желток
1 ст. л. горчицы (мне нравится  горчица Дижон)
1/2 ч. л. уксуса
1 дл  растительного масла
соль, перец по вкусу

Способ приготовления:
  1. Все ингредиенты должны быть  комнатной температуры.
  2. Желток, соль, перец, горчицу и уксус положить в миску.
  3. Все ингредиенты хорошо перемешать при помощи миксера (на малой скорости).
  4. Затем аккуратно, буквально по каплям (это важно!), вводить в желтковую смесь растительное масло, одновременно взбивая смесь миксером, и следя за тем, чтобы масло соединилось с желтками в однородную эмульсию.
  5. Когда первая и самая ответственная стадия приготовления уже миновала и вы видите, что смесь начинает связываться с маслом, продолжать постепенно вливать масло, но уже не каплям, а тонкой струйкой. Взбивать соус на низкой скорости, пока он достаточно не загустеет. Если по консистенции он покажется слишком густым, его можно разбавить кипяченой водой. 
  6. Готовый майонез переложить в банку, закрыть крышкой и охладить в холодильнике. Майонез может храниться в холодильнике около недели. 

С добавлением в готовый майонез различных приправ, пряностей можно получить интересные, необычные и вкусные сочетания. Чеснок придает соусу пикантный вкус, и прекрасно сочетается с мясными блюдами, тостами и хрустящим багетом. Зелень петрушки и базилика придаст майонезу приятный вкус и аромат. Такой соус замечательно подходит к рыбным блюдам. Оливки придают майонезу южные нотки, а соус хорошо сочетается с блюдами из картофеля.


Приятного аппетита!

Print Friendly and PDF

No comments:

Post a Comment