Jan 21, 2014

Karjalanpaisti (Karelian Hot Pot)



Поскольку я живу в Финляндии, я хочу познакомить вас с традиционным блюдом финской кухни, оно называется карьяланпайсти (karjalanpaisti). Говорят, в старые времена, когда лесорубы уходили в лес работать, они ставили горшок с карьяланпайсти в печь, а когда возвращались через несколько часов, еда вкусная, наваристая, аппетитная, была уже готова. Попробуем и мы!

Since I live in Finland, I would like to acquaint you with one traditional Finnish dish that is called Karjalanpaisti (Carelian Hot Pot). Apparently, in the olden days, before the lumberjacks would go off to work in the forest, they would place a pot of Karjalanpaisti in the oven, and after a several hours they would return to an appetizing, roasted and delicious meal. Let’s try it out as well! Instructions in English at the end of the post.

Ингредиенты:
 
- 700 г смеси разных видов мяса (я брала свинину и говядину)
- 2 луковицы
- 1 морковь
- 2 лавровых листа
- 6 шт. душистого перца
- соль по вкусу

Способ приготовления: 
  1. Мясо нарезать крупными кубиками.  
  2. Лук и морковь промыть, очистить и нарезать ломтиками. Выложить в посуду для запекания слоями мясо, лук и морковь. 
  3. Воду довести до кипения и залить ею жаркое так, чтобы она едва покрывала мясо. 
  4. Запекать жаркое в духовке при температуре 225 градусов 30 минут, затем накрыть крышкой, снизить температуру до 150-160 градусов и тушить ещё 3 часа. Подавать к столу с отварным картофелем или картофельным пюре.

Это блюдо готовится долго, но оно того стоит. Попробуйте и поделитесь в комментариях, понравилось ли вам это блюдо. Приятного аппетита!
 
Preparation time: 15 minutes
Cook time: 3 hours

Ingredients: 

1 ½ pounds of meat (I used boneless pork and beef)
1 onion, cut into wedges
2 carrots, sliced into rounds
Water
Salt and pepper to taste

Directions:
  1. Preheat the oven to 440 °F (225 °C). Cut the meat into 1- or 1 ½ - inch cubes. 
  2. Wash and peel the vegetables. Cut the carrots into rounds or wedges and the onions into wedges. In a pot mix the meat and vegetables together.
  3. Bring water to boil and pour it on top of the meat and vegetable mix, so that it barely covers the meat. 
  4. Cook in the oven at 440 °F for 30 minutes, and then reduce the heat to 300-320 °F (150-160 °C) and cook for 3 hours. Serve with boiled or mashed potatoes.

Despite the fact that it takes quite a bit of time to cook the dish, it's really worth the wait. It would be great if you tried it out and shared in the comments whether you liked it. Bon appétit!

Print Friendly and PDF

No comments:

Post a Comment